Масоните – National Geographic

Масоните – National Geographic България

“Обгърнато от мъглите на времето, братството на масоните пази своите тайни и до днес. Църквата го заклеймява като еретично, опонентите му приписват заговори за установяване за нов световен ред.

Какво е всъщност масонството – богаташки клуб, организация на конспиратори, окултен орден… или най-старото демократично общество? Едва ли съществува еднозначен отговор на този въпрос. Едно е сигурно – то има своите последователи по целия свят. Видни българи като Георги Раковски, Захарий Стоянов и екзарх Стефан също са били масони.”

Повече за масонството по света, България и в частност и за ложа Филипополис, Пловдив – можете да прочетете в статията “Масоните” на National Geographic България” в броя от Януари 2017г.

Свобода, Равенство и Братство

libertyequalityordeathВсички братя знаем, че тези три думи са девиза, с който се идентифицира Масонството. И това не е случайно. Макар да произхождат още от датирането му, тяхната сила е непреходна и днес.

Първата от тях е може би най-важната и определяща, както в Масонския, така и в профанския живот, а именно думата свобода. Когато през юли 1789 година в Париж избухва Френската революция, светът за първи път чува думи като демокрация, равенство и свобода. Тази революция бе отговорът, чакан векове, под привилегиите на монархията. За първи път е изготвена политическа реч, която поставя хората като главно действащо лице. (more…)

Земенски манастир

zemen-icon-2Земенски манастир и църквата “Св. Йоан Богослов”.

Църквата “Св. Йоан Богослов” се намира на около два километра от центъра на гр. Земен, който е разположен от двете страни на р. Струма. Тя е построена през 11-ти век. Храмът е образец на архитектурата, строителството и монументалната живопис от българското средновековие. Целият комплекс “Земенски манастир” е паметник на културата и е филиал на Националния исторически музей. (more…)

Ложата и нейната подредба

Масонският храм или Ложата е символ на света. Формата и “Продълговати квадрати” е най-древната концепция за формата на света. Тя се простира от Изток на Запад, ширината и е от Север на Юг, височината – от земята до небето, а дълбочината – от повърхността до центъра на земята. Тя е толкова обширна, за да символизира универсалността на Масонството. То е всеобщо, простира се върху цялата земна повърхност и всички братя по нея образуват само една ложа. (more…)

Мисията на бащата масон

И този ден като много други седях в неподходящо време и на не съвсем точното място. Напрягах съзнанието си, за да роди идея, тема теза, концепция, с която не само да спечеля внимание, да заслужа в степен висока признание….

И пак, отново за пореден път не се случваше. Намирах себе си за човек живял с отворени очи, човек който не се е пререждал и не е прескачал етапи. Борил съм се когато е било нужно, заставал съм с гърди напред, но и навеждал съм се когато е било неизбежно. Познавах своя ад и своя рай. (more…)