Мисията на бащата масон

И този ден като много други седях в неподходящо време и на не съвсем точното място. Напрягах съзнанието си, за да роди идея, тема теза, концепция, с която не само да спечеля внимание, да заслужа в степен висока признание….

И пак, отново за пореден път не се случваше. Намирах себе си за човек живял с отворени очи, човек който не се е пререждал и не е прескачал етапи. Борил съм се когато е било нужно, заставал съм с гърди напред, но и навеждал съм се когато е било неизбежно. Познавах своя ад и своя рай.

Защо се затруднявах? Не ми е типично нито беше логично. Именно защото сериозните анализи и словесни градежи винаги се осланят на основите на преживяното, на осъзнатите доказателства….

Сепна ме потупване по рамото. “Честито, Майсторе!” ..беше Докторът ! Току що бях станал баща за втори път. “Момче е” ,продължи той….

“Жоро е!” Казах му аз…

Името бяхме определили предварително с любимата ми жена и спътница в живота. От тук нататък знаех, имам 48 часа да празнувам и подготвя посрещане у дома. После памперси, бебешки плач, търчане и пак търчане, в микс с работата и така ден подир ден. Погледнато отстрани почти всеки по този път минава. Но защо се чувствах и днес някак по различно?

Отдавна всъщност знаех отговора. За втори път ставах родител и си давах сметка, че имам по специална и отговорна роля. Мисия, която не търпи несериозно отношение и периоди на отпуск и липси. Ако държиш на резултата разбира се. За мен дилема няма. Отдавна съм поел по пътя на личното си самоусъвършенстване, а всичко би било безсмислено ако не предам опита и наученото на наследниците си.

“А те майка нямат ли?” … би попитал неизвестен, вероятно, женски глас. “Имат!” Отговорям с вяра в любимата ми. Зная, уверен съм, и двамата ми сина ще помнят майчини ласки, грижа и внимание. Но … Характерите и същността на възприятията считам за основна отговорност. Аз ще помагам да растат здрави физически, но духовно да се развиват е основна моя кауза.

Голям брой проучвания на днешно време се провеждат на тема ролята на бащата в съвременното семейство. Резултатите от тях доказват важността, огромната значимост и ясно изразеното влияние на бащите в израстването и развитието на децата им, както и общите черти на добрите бащи. А имат ли общи черти братята масони? Безспорно! И със сигурност, като активни родители имат огромна роля в израстването и възпитанието на своите деца. Затова и могат да бъдат намерени десетки връзки и съвпадения в наследниците им. Те със сигурност имат отличаващо се отношение към доброто и злото, към законното и незаконното, към светлината и тъмнината, към познанието и невежеството, към красотата и стремежът за самоусъвършенстване и още много прилики биха могли да бъдат посочени.

Децата със сигурност са бъдещето общество, от тях ще зависи един ден съдбата на Родината и това идва да каже колко важна е ролята на бащите масони днес. Скъпи братя, нашата общност тук е относително млада и не докрай развита, такава каквато е и държавата ни в новата й история. Ето защо ние имаме уникалната възможност да въздействаме и определим хода, посоките и перспективите на следващото поколение.

Разбира се това означава, че можем да допринесем и за обликът и просперитетът на милата за всички ни България. И това може и съм убеден, че ще стане не с учредяването на партия и явяването на избори, нито с убеждения, прокламации в обществото колко истинска, безобидна и полезна е философията, която изповядваме и идеалите, в които вярваме, а чрез възпитанието и формирането на достойни личности в лицето на нашите наследници. Важен е всеки ден, в който предаваме познанията си, всяка свободна минута трябва бъде използвана, за този индивидуален за всеки градеж с доказано общо за всички значение.

Не икономисвайте материали Братя! Щедро вграждайте любов, предавайте знания и умения, учете и напътствайте. Обърнете внимание на всеки детайл в промяната на децата ви, докато растат и се отнасяйте с тях според уникалността им, така те ще се чувстват ценни и обичани. Насърчавайте ги да открият сами талантите, които Великият Архитект им е дал и да ги развиват и използват за Негова прослава. Покажете им как да се поучат от грешките си и да ги превърнат в ценни житейски уроци. Помнете, че времето, което ще прекарате с децата си на тази земя е ограничено, затова използвайте всяка възможност, за да повлияете положително върху живота и бъдещето им.

Бъдете достойни бащи масони и следвайте своята мисия!

В прослава на Великия Архитект!

6016г. Ваш брат, баща, масон А. Г.

Ложа Филипополис

Алхимията и нейните символи

Алхимията е названието на химията до научния ѝ период, в древността (Египет) и средновековието (до 17 век — Арабия и главно западна Европа). Целта ѝ е превръщане на метали в злато и сребро, получаване на еликсир за дълголетие, лекуване на болести и...

Close