Земенски манастир

zemen-icon-2Земенски манастир и църквата “Св. Йоан Богослов”.

Църквата “Св. Йоан Богослов” се намира на около два километра от центъра на гр. Земен, който е разположен от двете страни на р. Струма. Тя е построена през 11-ти век. Храмът е образец на архитектурата, строителството и монументалната живопис от българското средновековие. Целият комплекс “Земенски манастир” е паметник на културата и е филиал на Националния исторически музей.

Основната част от стенописите датират от четиринадесети век. Автор на това дело е неизвестен майстор и евентуален негов помощник.

Земенски манастир

Смята се, че българите не са знаели какво нещо е Земенският манастир и по-точно запазената манастирска църква. Тя няма нищо общо с останалите православни храмове в България и е уникална за нашите земи. Това е единственият кръстно-куполен храм у нас с кубична форма – 9 на 9 на 9 метра. При преминаване от вратата към олтара се образува вписан кръст в квадрат. Голям интерес предизвиква куполът на църквата, който също е вписан в квадрат.

Никак не е случайно, че храмът пази уникален и единствен по рода си стенопис – изковаването на пироните, с които е прикован Христос на кръста. Тази фреска не се среща никъде в цялата монументална живопис на Изтока и Запада, също и в апокрифите, освен в два ръкописа от 13-14 век – френски и английски.

Легендата “Изковаване гвоздеите” изхожда от английския вариант на историята за жената на ковача евреин: “един евреин търси някой да изкове гвоздеите, с които Христос ще бъде прикован на кръста. Отправя се към един ковач, който отказва под предлог, че ръката го боли и тя наистина по чудодеен начин го заболява. Жената на ковача обаче се съгласява да изпълни поръчката.”

Земенски манастир

На фреската в църквата е изобразена жена, която държи чук с двете си ръце, като е замахнала с него над наковалнята. Много наши учени се опитват да разгадаят символите на този единствен в Европа стенопис. Според някои, зографът е бил повлиян от масоните и е вплел в рисунката символизма на Зидарите. На една от стените на храма е изографисан и образът на бабата на Христос – Св. Анна, което е и най-старото запазено изображение – от изграждането на църквата през 11 век.

Земенски манастир

Земенският манастир е свидетел на преминаването на първите кръстоносци през нашите земи. Според легендата, точно тук кръстоносците са научили, че под Храма на Соломон в Йерусалим има скрита тайна, с огромно значение за света. „Известно е, че там в последствие рицарите са намерили нещо, което са показали на тогавашния папа“ – твърди писателят и масон Димитър Недков; „от тогава до днес католическата църква е под стрес, че това което са намерили рицарите, може да стане известно на света.“

В тъмните тоталитарни времена единствено Людмила Живкова била наясно със значението на манастира в Земен и направила каквото било по силите и той да бъде съхранен за идните поколения. Тя научила за Земенския манастир от принцесата на Монако – Грейс Кели. Запалила се по тайното минало на църквата и се заела с нейното възраждане.

Земенски манастир

Увлеченият по тамплиерите и тяхната история италианец – Пиер Луиджи Готти, обикаля България в търсене на „Знака на българина“ и смята, че той се намира в Земенския манастир. Според неговата теория, богомилите тачели мястото и пазели в него мистичния и единствен символ, който може да обедини религиите по света.

Бр. Е. П.

Ложа Филипополис

Ложата и нейната подредба

Масонският храм или Ложата е символ на света. Формата и "Продълговати квадрати" е най-древната концепция за формата на света. Тя се простира от Изток на Запад,...

Close